Hepimiz uyuduğumuz süre içerisinde en az iki saat boyunca rüyalar görürüz. Peki, rüya nedir? Rüya uykunun REM evresi denilen hızlı göz hareketi evresi ile bağlantılı algılar ve duygular bütünü olarak tanımlanmaktadır. Kişi, vücudunun en güçsüz anında bilinçdışı hayaller kurar ve bunları beyindeki derinliklere gömülmüş olan düşüncelerle bağdaştırarak rüya olarak görür, hisseder.
Bilinçaltımız işte hayallerin düşüncelerle harmanlandığı zaman devreye girmektedir. Bilinçaltı, zayıf bilinç olarak da görülmekte. Çünkü, bilinçaltına sembol ya da bir durum yerleştirmek kolay, ama yerleştikten sonra değiştirmek oldukça zordur. Özellikle küçüklükte yer edinmiş sembol ya da olayı bilinçaltından silmek neredeyse imkansızdır. Bilinçaltımız, gördüğümüz rüyalarda önemli rol oynar. Hatta geçmişte yaşanmış olan ve kişide büyük bir etki bırakan olaylar direkt bilinçaltına yerleştiğinden, bazı zamanlar rüyaları tamamen o yönetmeye başlar.
Bilinçaltından kaynaklanan bu rüyalar hakkında ünlü nörolog ve psikanaliz olan Freud ve Jung bu konu ile ilgili iki farklı görüş sunmuşlardır. Freud, çocukken bastırılan duygularla bilinçaltı yoluyla rüyalarda buluştuğumuzu söylerken, Jung ise kişinin hayatında, zihninde düzensizlik var olduğunu, bilinçaltının da bu düzensizliğe ve sorunlara karşı cevabını kişiye rüyalarda sunulduğu düşüncesini öne sürmüştür. Peki, bilinçaltı nasıl rüyalarımızda bu kadar etkili olabilir?
Bilinçaltımız sadece rüyalarda değil günlük hayatta da oldukça etki gösterir. Alışkanlıklarımızı uygulamamız bilinçaltımızın bir göstergesidir. Örneğin, bir kişi düşüncelere daldığında veya herhangi bir soruna çözüm ararken kafasını kaşımak, elini çenesine götürmek gibi eylemlerde bulunur. Alışkanlıklar kişiden kişiye göre de değişir. Bilinçaltı kodladığı eylemi otomatik olarak faaliyete geçirir. Bilinçaltına mantık işlemez ilk neyi doğru olarak gördüyse o şekilde ilerler. Bu da bilincimizin en etkisiz halinde daha çok yetkiyi eline almasını sağlar. Bu sebeple de rüyalara etkisi daha kolaydır.
En yoğun duygular, arzular ve istekler de bilinçaltımızda bulunduğundan, bilinçaltı bu duyguları rahatlıkla rüyalar aracılığıyla karşımıza çıkarır. Bu rüyaları, bilinçaltımızın oluşturmuş olduğu kişiyi rahatlatma aracı olarak görebiliriz. Aslında bilinçaltımızın bizi iyi ya da kötü etkilemesi yaşadığımız olaylar ve yöneldiğimiz alışkanlıklara bağlıdır. Hepimizin bilinçaltının temiz kalması dileğiyle…