Çocuk Eğitimi Neden Önemlidir?

Erken yaşlarda hayatımız boyunca sağlığımızı,becerilerimizi,davranışlarımızı etkileyecek temeller atılır. Çocukluk döneminde sosyal,duygusal,bilişsel yeteneklerimiz gelişir. Çocuklukta aldıkları eğitim sayesinde çocuklar sosyal ve duygusal alanda, bilişsel alanda, dil alanında, psikomotor alanında gelişim gösterirler.

Çocukluğumuzda aldığımız eğitim kendimizle ve çevremizdekilerle olan ilişkilerimizi etkiler. Doğru bir eğitimle kimliğimiz oluşur ve kendine güvenen, ne istediğini bilen ve istedikleri doğrultusunda doğru kararlar verebilen bireyler haline geliriz. Peki özgüven sahibi olmak doğru kararlar verebilmek neden önemli? Kendine güvenen bir birey düşünceleri, hisleri, yapmak istedikleri karşısında çevresindekilerden çekinmez, kendini özgürce ifade edebilir ve hedeflerine doğru korkmadan yol alabilir.

Asıl Gayemiz Ne Olmalıdır?

İslam’a göre asıl hedefimiz Allah’a (c.c) kul olmamız gerektiğini bilmek ve bu bilinçle hareket ederek yaşamamızdır. Bir anne baba çocuklarını bu hedef doğrultusunda yetiştirip, bu hedef doğrultusunda çalışmaları için uğraşmalıdırlar. Efendimiz (s.a.v) “ Her çocuk islam fıtratı üzerine ( temiz, günahsız, tevhide meyilli bir şekilde) doğar. Daha sonra anne babası onu ( inançlarına göre) ya hristiyan, ya yahudi ya da mecusi… yapar.” buyurmuştur. Buna göre bir anne babanın sorumluluğu çok büyüktür. Anne ve babalar çocuklarını doğru hedef doğrultusunda, doğru bir şekilde yetiştirdiklerinde hem bu dünya hayatında hem de ahiret hayatında kazançlı olacaklardır.

Okuduklarım ışığında gelecek yazılarımda “Çocuklar hangi yaş aralıklarında neye ihtiyaç duyarlar ve bu yaşlarda çocuklara nasıl davranılmalı ve neler öğretilmelidir” sorularını cevaplandıracağız.

Bu hafta için kitap önerisi: Bu Ümmetin Fidanları Çocuklarımız- Nurettin Yıldız

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *