Programlama dilinin ne olduğunu bir önceki yazıda kaleme almıştık. Şimdi de dünya üzerinde en çok kullanılan ve en yaygın programlama dillerine bakacağız.  Aşağıda 2019 yılı istatistiklerine göre dünyada en yaygın kullanılan programlama dillerinden ilk 5 tanesini görüyoruz. 

Elbette ki programlama dilleri bu yukarıdakilerden ibaret değiller. Çeşitli amaçlar için geliştirilmiş onlarca hatta yüzlerce programlama dili mevcut olup her geçen gün bu camiaya yenileri eklenmekte ve bir kısmı da emekli olmaktadır. Buraya tıklayarak gelmiş geçmiş bütün programlama dilleri hakkında daha geniş bilgilere ulaşabilirsiniz.  Programlama dillerinin çeşitli amaçlar doğrultusunda geliştirildiğini söyledik, örneğin kullandığımız akıllı telefonların uygulamaları, grafikleri, sistemi programlama dilleri ile geliştirilmektedir. Bu konuda en yaygın olanları ise şöyle sıralayabiliriz: Java, Swift, Dart, Javascript, Objective C.  Başka bir örnek olarak işlemci ve işletim sistemi geliştiriciliğinde ise C ve C++ yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapay zeka, veri madenciliği gibi alanlarda da Python dilinin yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Vermiş olduğumuz basit örneklemeleri daha sonraki yazılarda detaylıca inceleyeceğiz. 

Şimdi sırası ile yukarıdaki dilleri özetleyelim;

  1. Java

Java 1995 yılında Sun Microsystem tarafından ortaya çıkarılmış nesne yönelimli(Object Oriented) bir programlama dilidir. Platform bağımsız bir dildir. “Java” hakkındaki detaylı yazı için buraya tıklayabilirsiniz. “Object Oriented” konusundaki detaylı bilgi için de buraya tıklayabilirsiniz.

  1. C

C için en köklü programlama dillerinden birisidir diyebiliriz. 1970 li yıllarda geliştirilmiş olup hala geçerliliğini korumaktadır. Alt seviyelerde yani işlemci düzeyinde oldukça kuvvetli olması C’yi ön plana çıkaran en önemli özelliklerden birisini. “C” programlama dili hakkındaki detaylı yazı için buraya tıklayabilirsiniz.

  1. Python

Python da Java gibi üst düzey ve nesne yönelimli bir programlama dili olup ilk defa 1991 yılında ortaya çıkmıştır. Açık kaynak birçok kütüphanesi mevcuttur ve her geçen gün yeni kütüphaneler kullanıcı kitleleri tarafından geliştirilmektedir. Popülerliği gittikçe artan ve birçok kullanım alanı olan bir programlama dilidir. “Python” programlama dili hakkındaki detaylı yazı için buraya tıklayabilirsiniz.

  1. C++

C++ C dilinden sonra geliştirilmeye başlanmış olup C’yi kapsamaktadır. Nesne yönelimli bir dildir. Basitçe her C programının bir C++ programı olduğunu söyleyebiliriz fakat her C++ programı bir C programı değildir. “C++” programlama dili hakkındaki detaylı yazı için buraya tıklayabilirsiniz.

  1. C#

C# 2001 yılında Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Kısaca C#’ı şu maddelerle özetleyebiliriz: açık kaynaklı, nesne yönelimli, basit ve modern. “C#” programlama dili hakkındaki detaylı yazı için buraya tıklayabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *