Bilgisayar Bilimlerini Severek Keşfedeceğiniz Üç Proje!

Size bahsedeceğim projelerden üniversitede aldığım programlama öğretim yaklaşımları dersi kapsamında haberim oldu. İyi ki de olmuş. Bu sayede eğitmenler ve öğrencilerin kendilerini geliştirebilecekleri içerik ve etkinlik platformlarına birlikte göz atalım istiyorum. Bir fırsat verip inceleyin derim, pişman olmayacaksınız.

1. Eğlence İçin Bilgisayar Bilimi Projesi (CS4FN – Computer Science is For Fun)

Eğlence için bilgisayar bilimi projesi (cs4fn.org), İngiltere’de Queen Mary Londra Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi’nden Paul Curzon ve Peter McOwan tarafından 2005 yılında oluşturulmuştur. O zamandan bu yana, birçok akademisyen ve öğretmenden destek alarak büyümeye devam ediyor. Bu proje, ortaokul öğrencilerinin bilgisayar bilimine olan ilgisini çekme amacı ile oluşturulmuş bir girişim.

(http://www.cs4fn.org)

Bilgisayar biliminin eğlenceli olduğu felsefesi üzerine kurulu olan girişimin amacı, bilgisayar bilimi ile ilgili akademisyenlerin tutkusunu paylaşmak ve konuların öğrenilmesinin heyecan verici şekilde olduğunu göstermek. Ayrıca Cs4Fn yılda iki kere dergi çıkarıyor ve İngiltere’deki okullara ücretsiz olarak gönderiyor. İncelemek

isterseniz dergilerin tamamı pdf olarak sitede de bulunmakta. İlk bakışta bu sitenin sadece çocuklar için olduğunu düşünebilirsiniz ta ki içerikleri okumaya başlayana kadar. Ayrıca eğitmenler içinde rehber niteliğinde birçok eğitim materyali bulunuyor. Bu etkinlikler hem pdf şeklinde hem de Youtube videolarıyla desteklenmiş.

Cs4Fn’de yine bu alanla alakalı faydalı ve eğlenceli olduğunu düşündükleri siteleri listelemişler. Sihirbazlık numaraları hakkında bilgi veren bir site bile var. Birkaç link bırakıyorum.

• https://www.csunplugged.org/en/

• http://www.illusioneering.org/

2. Keşf@ Kodlamayı Keşfediyorum Projesi

Kodlamayı keşfediyorum (http://kesfetprojesi.org/kodlama) bilgisayarsız ve bilgisayarlı programlama etkinliklerinden oluşmuş ilk Türkçe kodlama projesidir. Sitede içerisinde yer alan birçok etkinlikle öğrencilerin algoritma, problem çözme ve bilgi işlemsel düşünme becerilerini geliştirmesi hedeflenmekte. Ayrıca sitede bilişim teknolojileri ve yazılım dersi için öğretmenlere rehber olacak birçok sunu, materyal ve ders planı da bulunmaktadır. Öğrencilerinizle yapabileceğiniz etkinlikler için incelemenizi tavsiye ederim.

(http://kesfetprojesi.org/)

3. Bilge Kunduz Projesi

Bilge Kunduz Uluslararası Enformatik ve Bilgi İşlemsel Düşünme Etkinliği
(Bebras International Challenge on Informatics and Computational Thinking), bilgisayar bilimi kavramları ile ilgili bilgi işlemsel düşünmeyi öğretmek ve öğrencilerin bu konudaki farkındalıklarını arttırmak amacı ile oluşturulmuş uluslararası bir etkinliktir. Etkinliğin temel amacı öğrencilerin enformatik alanına ilgilerini yönlendirmek, mantıksal ve algoritmik düşünme becerileri ile bilgisayar bilimi konularını desteklemektir (Dagiene ve Stupuriene, 2016). Bilge Kunduz projesi, birçok ülke aynı dönemde öğrencilerin bilgisayar bilimi kavramları ile ilgili durumlarını ortaya koyan çevrimiçi bir etkinlik düzenlemekte. Kunduz’un etkinlik sembolü olarak seçilmesinin nedeni kunduzların gerçek hayatta hedefine ulaşmak için yoğun çaba göstermeleri ve çalışkan olmalarıdır.

(https://www.bebras.org/)

Kaynakça
Gülbahar, Y. (2017). Bilgi İşlemsel Düşünmeden Programlamaya (s. 188-195). Ankara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *