اَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيم

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اللهِ الرَحْمٰنِ الرَحِيم

الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على رسولنا محمد وعلى اله واصحابه اجمعين

Arkadaşlar şimdi sizinle dua ile ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum. Dua nedir? Duayı neden yaparız? Nasıl yaparız? Dua hakkında neler biliyoruz? Yaşı kaç olursa olsun her insan dua eder değil mi? Yaşlı başlı bir insan, hayatının baharında bir genç veya minicik bir sabi olabilir bu en temiz duygularla Allah’a açılan eller. Çünkü fıtratımızda var bizim. Başımız dara düştüğünde, istediğimiz olmadığında, hasta olduğumuzda vs. vs. birçok ihtiyacımız için hepimiz dua ederiz.

Buraya kadar çok güzel çok doğru. Tabiki dua etmeliyiz hem de sık sık. Ancak etmemiz gereken duayla ilgili neler biliyoruz acaba? Şartlarını, adaplarını biliyor muyuz? Çünkü dua aslında bizden istenen çok önemli bir ibadettir. Bazılarımızın zannettiği gibi sipariş makamı değildir. Bunu kaçımız böyle biliyor ve ona göre dua ediyor. Kendimizi bir yoklayalım bakalım.

Dua ibadettir dedik ya. Bu başımız dara düştüğünde değil her zaman yapmamız gereken bir amel demektir. Mesela şükür gibi. Bilindiği üzere bizim şükretmemiz gereken nimetlerin haddi hesabı yoktur. “Allah’ın verdiği nimetleri tek tek saymak isteseniz imkanı yok onları toplu halde bile sayamazsınız.” (Nahl 18)

Ayetinde de buyrulduğu gibi bize verilen nimetler sonsuz olduğu için bizim şükrümüz de daimi ve sonsuz olmalıdır. Şükür ayrı bir konudur ama şükretmek, elhamdulillah demek de çok güzel bir dua olduğu için o yüzden burada ondan da bahsetmek istedim. Yani elhamdülillah diyerek sahip olduğumuz nimetler için şükretmek hem duadır hem de ibadettir.

Konumuza dönersek öncelikle duanın bir ibadet olduğunu her zaman yapmamız gereken bir amel olduğunu en başta belirttikten sonra dua etmenin de bize verilmiş en büyük nimetlerden biri olduğunu da hemen ardına ilave etmek istiyorum. Bu öyle bir nimettir ki dua eden insan kendi acziyetini bilip sürekli Allah’ın kudretini düşünerek ona el açtığı için Rabbiyle olan bağlantısını kuvvetlendirir ve imanını arttırarak feyizle yol alır. Çünkü duada esas maksat Rabbin rızasıdır. İnsan bu düşüncede olmayıp sadece maddi ve manevi isteklerinin yerine gelmesi için dua ederse o dua neticesiz kalır zaten. Yani sürekli dua etmeliyiz tabiki. Fakat istediğimiz şeyler her ne olursa olsun öncelik Allah’ın rızası olmalıdır. Nasıl ki günahlarımıza tövbe ederken amacımız Allah’ın rızasıdır. Bütün isteklerimizde de bu böyle olmalıdır.

Mesela örneklendirirsek: Vücudumuza sağlık, afiyet isterken bunu dünyada rahat yaşayalım, keyif edelim, gezelim, tozalım diye değil, ibadetlerimizi, hizmetlerimizi kolayca yapabilmek ve bunlarla Allah’ın rızasını kazanabilmek niyetiyle bunu istemeliyiz. İşimiz yoksa helalinden kazanıp, helalinden yiyip içmek, helal dairesinde bir hayat sürmek için iş kapılarının açılmasını istemeliyiz. Eşimiz yoksa bunu haramlardan uzak bir şekilde yaşayarak kulluk edebilmek için bu yolda beraber yürüyebileceğimiz bir hayat arkadaşına sahip olmak niyetiyle istemeliyiz.

Paramızın çok olmasını istiyorsak eğer bunu nefsimizin isteklerini yerine getirmek için değil Allah rızası için ailemizde, akrabalarımızda, etrafımızda ve bütün dünyada ihtiyacı olanlara yardım edebilmek, hayırlar, hasenatlar yapabilmek, paramızla da dinimize hizmet edebilmek ve kimseye muhtaç olmadan yaşamak için hayırlı ve bereketli kazançlar niyetiyle istemeliyiz.

Yani kısaca arkadaşlar dualarımızda dikkat etmemiz gereken en önemli şey Rabbimizden ne istersek isteyelim bunu sadece onun rızasını düşünerek isteyelim. Sakın olaki amacımız dünyada rahat yaşamak, keyif sürmek, birilerine hava atmak olmasın. Bu dünyada rahat yaşamayı, sağlıklı olmayı, varlıklı olmayı isteyeceğiz elbet fakat niyetimiz bunlarla Rabbin rızasını kazanmak olmalıdır. Başka bir seçenek asla yoktur. Çünkü esas mutluluk, esas keyif Rabbimizle geçirdiğimiz anlardır. Esas huzur, esas rahatlık seccadene oturup ona el açıp niyaz ettiğimiz zamanlardır. Bizi huzuruna kabul ettiğini bilip tek kapının kendi kapısı olduğunu idrak ettirmiş olduğunu bilmendir. Ve en önemlisi en güzeli sana YA RABBİ diyerek kendisiyle sohbet etmeyi nasip etmiş olmasıdır. Sen yeterki ona ellerini aç, gönlünü aç. İçinden geçenleri, isteklerini Rabbine dua dua yolla da kabul olmuş olmamış boşver hiç tasalanma. Rabbinle beraber olmanın tadını çıkar sadece…

En güzel dua örneklerini paylaşacağımız bir başka yazımızda buluşmak üzere Allah’a emanet olun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *