Sunum Becerilerini Geliştirmek için Öneriler

Bu içeriği önce kendime sonra uzaktan eğitimde sadece slayt okuyan hocalarıma son olarak da kendini iyi ifade etmeye önem veren herkes için yazıyorum.

  • Sunumlarınızda karşı tarafa duyguyu aktarmalısınız. Anlatacağınız konu sizi heyecanlandırmıyorsa bizi neden heyecanlandırsın ki… Unutmayın sizi dinleyen insanlar ilk on beş saniye içinde dinlemeye değer misiniz yoksa değil misiniz karar veriyorlar. Mesele sadece anlatmak değil. Siz ‘şu sunum bitse de gitsek’ havasında mısınız yoksa isteğinizi ve enerjinizi mi yansıtıyorsunuz? Emin olun sizi dinleyen herkes bu ayrımı yapabiliyor.
  • Sunum teknikleri iyileştirilebilir. İyileştirmenin yolu da başkalarını izlemektir. Tüm olay bundan ibaret. Tüm sunucuları kritik bir gözle izleyin ve beğenmediğiniz şeyleri not alın. Not aldığınız hatalardan sizi en çok neler rahatsız ediyor tespit edin ve bunları tekrarlamayın. Sunucuların hatalarını yakalamaya odaklandığınız andan itibaren keyifle sunum izleyemeyeceksiniz. 
  • “ Iıı…” Demeyin!
    “Dolgu kelimelerini sık kullanmak sunuma hazırlıksız olduğunuzu gösterir. Karşı tarafın ilgisini ve merakını gitgide kaybedersiniz. Bizler “ııı…” sesini duymaya o kadar alışmışız ki çoğu zaman bunun ne kadar itici ve sunumumuzu zayıflatan bir etki olduğunu fark etmiyoruz.
  • Hikaye Anlatın
    Hepimiz birer hikaye anlatıcısıyız ve daha iyi hikaye anlatıcısı olmaya çalışıyoruz. Hikaye anlatmak bizim genlerimizde var. Bu becerimizi geliştirelim ve akılda kalalım.

  • Peki iyi sunum yapmak neden bu kadar önemli?
    En iyi fikirler, projeler sizde olsa bile sunamıyorsanız fikir de yok proje de.

İK uzmanları iletişim ve sunum becerilerini en önemli sıraya koyuyorlar. Sözlü iletişim becerileriniz ve sunum teknikleriniz güçlü değilse işe girmeniz de epey zorlaşacaktır.

  • To Sell is Human – Daniel Pink
    Bu kitapta yazarın çok güzel bir sözü var;
    “We’re all in sales and selling isn’t just selling
    “Hepimiz satıcıyız ve satış sadece satış değildir” diyor. Bakın ne kadar kısa ama etkili bir söz. Söylediğiniz şeyin akılda kalmasını istiyorsanız kısa tutmanız lazım. İki kelimelik cümlelere odaklanın. Bu kitap insanları ekonomik satış haricinde sürekli bir şeylere ikna ettiğimizi anlatıyor. Çünkü satış ikna etmektir. Aslında bizim her sunumumuz bir iknadır. Hikayemizin dinlenmeye değer olduğuna ikna etmeye çalışırız.
  • Sunum becerilerimizi en iyi hale getirmenin yolu pratik yapmak ve hataları tespit etmek. Arkadaşlarınızla birbirinize sunum yaparak, geri bildirim vererek ilerleyebilirsiniz. Arkadaş demişken konu takım çalışmasına geldi. Eğitimde takım çalışmasının önemi bir sonraki yazımda.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *