Linux Process Görüntüleme ve Sonlandırma(top, kill)

Bu yazıda linux işletim sistemlerinde çalışırken sıkça işimize yarayan birkaç terminal komutundan  bahsedeceğiz. Bu komutlar ile terminal üzerinden hızlı bir şekilde, çalışan bütün processleri görüntüleyebilecek ve istediğimiz process’i sonlandırabileceğiz. 

1 – “top” komutu

Bu komut hali hazırda koşan bütün process leri ayrıntıları ile birlikte listeler. Bu ayrıntılardan bazıları; kullanıcı isimleri, process id leri, process adı, cpu ve memory kullanım miktarları.

2 – “kill” komutu

Bu komut ile belirtilen bir process i sonlandırabiliriz. Örneğin kapatmak istediğimiz bir programın pid sini top komutu ile bulduktan sonra aşağıdaki şekilde bu process i sonlandırabiliriz:

Bu örnekte yukarıdaki sftp-server isimli process i sonlandıracağız. Bunun için prosesin PID’sini kullanacağız. Görselde görüldüğü üzere PID 8439. Aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz ve prosesi sonlandırıyoruz. 

  • kill komutu prosesleri sonlandırmak, durdurmak, bekletmek gibi amaçlar için kullanılıyor. Kill komutundan sonra yazılan konfigürasyon numarası ile bunu gerçekleştiriyoruz. Bizim durumumuzda -9 yazarak prosesin sonlandırılacağını belirtiyoruz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *