ÇOCUKLARDA BAĞIMLILIK

Anne-Babaya Bağımlılık

Her bebek anne ve babasının ilgisine ve şefkatine ihtiyaç duyar. Hayatını devam ettirebilmesi için ihtiyaçlarının ailesi tarafından karşılanması gerekir. Bu yüzden ailesine bağımlıdır ve bu doğal bir süreçtir tabi belli bir yaşa kadar. Çocuk belli bir yaşa gelip kendi başına yapabileceği işler için hala birilerine bağlı kalıp onlardan sürekli destek istiyorsa bu sağlıksız bir bağımlılıktır,

Çocuğun anne-babaya bağımlı hale gelmesinde anne-babanın davranışları etkilidir. Çocuğun yapamayacağını ya da güzel yapamayacağını düşünerek çocuğun aslında yapabileceği işleri kendileri yapan anne-baba çocuklarını kendilerine bağımlı hale getirir. Böylelikle çocuk kendi yapabileceği işlerde sürekli yardıma ihtiyaç duyar. Aşırı korumacı ailelerin çocukları da bağımlı hale gelebilir. Aşırı korumacılık yerine çocuklara yapabilecekleri sorumluluklar vermek kimseye bağlı kalmadan yapması gerekenleri yapabilmesinde ve özgüvenli bir birey olarak yetişmesine katkı sağlar.

Teknoloji Bağımlılığı

Çocukların internet kullanırken kontrolü kaybetmesi ve ölçüsüz olarak interneti kullanması, internetten uzak kaldığında da patolojik rahatsızlıkların ortaya çıktığı bağımlılığa teknoloji bağımlılığı denir. Çocuğun sevgiye ve ilgiye ihtiyacı vardır. Anne-babanın ilgisi eksik kaldığında çocuklarda teknoloji bağımlılığı görülür. Ailesiyle oyun oynayamayan, iletişim kuramayan çocuk kendini internete verir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *