HELİKOPTER EBEVEYNLİK

Çocukları için aşırı derecede endişe eden, çocuklarına her konuda müdahale edip başına bir şey gelmesinden korktuğu için ya da yapamayacağını düşündüğü için sorumluluk vermeyen ve aslında farkında olmadan çocuğun gelecek hayatını zorlaştıran ebeveyn tutumuna helikopter ebeveynlik denir.

Günümüzde sokaklarda çocuk seslerini duyamaz, koşuşturan, ağaçlara tırmanan, bisiklete binen hatta okula giderken kendi çantasını taşıyan çocukları göremez olduk.

Her anne-baba çocuklarını tehlikeden koruyup, sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmesini ister ve bu olması gereken sağlıklı bir durumdur. Ama bazen çocukların üzerine fazla düşülüp aslında yerine getirebilecekleri ödev ve sorumlulukların çocuğun yerine ebeveyn tarafından üstlenilmesi çocuğun sorumluluk alarak kendini geliştirebilmesi açısından sağlıksız bir durumdur. Sürekli anne-babasından yardım alan, başına bir şey gelir diye sokağa çıkıp oyunlar oynamasına izin verilmeyen, her hareketi anne-babasının kontrolü altında olan çocuklarda özgüven problemi, iletişim kurmakta zorlanma, duygusal olarak bir bebek gibi davranma, istemediği bir şeye hayır diyememe, kendi başına karar veremeyip sürekli komut alma hissetmek gibi birçok problem görülebilir.

Bu durumları engellemek için anne-babanın çocuklarına güvenip, yanlış yapmalarını engellemek yerine yanlış yaptıklarında doğruyu anlamalarını sağlamak sağlıklı olandır. Unutmayalım ki hayatta tecrübeler yanlış yapa yapa kazanılır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *