Herkes az çok bug kavramının teknik anlamını bilir. Siz de muhtemelen biliyorsunuzdur. Bir oyunun, bir programın vs. düzgün çalışmasını engelleyen şey işte, değil mi? Peki dilimizde gerçek anlamındaki karşılığı böcek olan bu kelime teknik anlamıyla literatüre nasıl girdi? Hadi tarihte biraz geriye gidelim ve bu terimin köklerine inebilecek miyiz, bakalım.

1947 yılında Harvard’da yaşanan okuyacağınız olay sonucunda mı kelime dağarcığımıza girdi acaba? 1947 yılında, 9 Eylül saat 15:45’te Grace Murray Hopper; ilk bilgisayar bug’unu (böceğini) Harvard’da Bilgisayar MarkII-bir oda kadar olan bilgisayar-‘nin kayıt defterine bantla yapıştırarak resmi olmasa da, ilk somut bug’u tarihe geçirmeyi başarmıştır. Mark II’nin içine bu fotoğraftaki güvenin kaçmasıyla oluşan arızanın hikayesi, belki de bug(hata) terimini ilk defa bu hikayeden duyanlar için anlaması daha kolay ve eğlenceli bir hale getirmiş veya getirecek olabilir.

Eğer daha da geriye gidersek Thomas Edison’un bug(hata) terimini 1878 yılında ilk defa ve daha teknik bir anlamda, bir mektubunda ‘tekniksel bir işlev bozukluğunu anlatmak için’ kullandığını görürüz. Ayrıca bu mektup 2018 yılında açık arttırma ile satılmıştır.

Yazımı yazarken faydalandığım kaynakların bağlantıları:

https://www.computerhistory.org/tdih/September/9/

https://www.vargonen.com/blog/bug-ne-demek-bug-bulmak/

https://shiftdelete.net/bug-ne-demek#:~:text=Oyuncular%20ise%20bu%20kelimeyi%20

http://blog.bilgiyazan.com.tr/yazilim-jargonundaki-bug-ve-debug-kavrami-nedir/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *