MacOS’ta Kalıcı Olarak Değişken Yolu Tanımlamak

Merhaba bu yazıda Mac işletim sisteminde bir programa herhangi bir terminal oturumundan nasıl erişebileceğimizden bahsedeceğim. Yani bir değişkenin yolunu(Path) kalıcı olarak ortam değişkenlerine ekleyeceğiz. Örneğin; sisteminize git kurduğunuzda bir terminal açıp herhangi bir dosya yolundan veya herhangi bir terminal oturumundan git’e erişebilirsiniz. Çünkü kurulum esnasında git ortam değişkenlerine tanımlanmıştır. 

Fakat otomatik olarak ortam değişkenlerine tanımlanmayan ve bizim herhangi bir yerden erişmek istediğimiz programlar ne olacak?

İşte bunun için çalıştırmak istediğimi programı kendimiz manuel olarak ortam değişkenlerine ekleyeceğiz. Bu iş için birden fazla yöntem kullanılabilir. Biz şimdilik /etc/paths dosyasını kullanacağız. 

(Bu örnekte flutter için tanımlama işlemi yapacağım.)

  1. Tanımlamak istediğimiz programın dosya yolunu bulalım. 

/Users/kullanıcı_adı/development/flutter/bin

  1. Bir terminal açarak aşağıdaki komutu çalıştıralım ve açılan dosyanın sonuna 1. adımda bulduğumuz dosya yolunu ekleyelim. (Değişiklik yapabilmek için sudo yetkisi gerekmektedir.)

sudo nano /etc/paths

İşlemleri tamamladıktan sonra command + X yapalım ve Y yazıp Enter a basalım. Bu şekilde dosyayı kaydetmiş olacağız. 

İşlemler bu kadar. Artık yeni bir terminal oturumu açarak test edebilirsiniz. Bu şekilde istediğimiz programı kalıcı olarak ortam değişkenlerine tanımlamış olduk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *