Flutter’da Android ve iOS uygulama iconu nasıl değiştirilir?

Merhaba bu yazının konusu Flutter ortamında mobil geliştiriciliği üzerine olacak. Geliştirdiğimiz mobil programlar için android ve ios sürümlerinde ayrı ayrı nasıl uygulama resmi koyacağımızı göstermeye çalışacağım. Bu işi android ve ios için ayrı ayrı yapmamız gerekecek.

Default olarak bir flutter projesi oluşturduğumuzda uygulama ikonu aşağıdaki gibi olacaktır. Biz bunu istediğimiz bir ikon ile değiştireceğiz.  

1 – Android

İlk olarak flutter projemizin altında uygulama ikonlarının bulunduğu dizine gidelim. 

../android/app/src/main/res  dizininde mipmap ile başlayan klasörleri göreceksiniz. Bu klasörler çeşitli boyutlarda uygulama resimlerini içermektedir. Bizim yapacağımız şey ise ilk olarak uygulama için hangi resmi kullanacağımızı seçmek ve bu seçtiğimiz resmin çeşitli boyutlarda versiyonlarını alıp bahsettiğim dizinde gerekli klasörlere yerleştirmek olacak. 

İstediğimiz resmi istenilen formatta oluşturan aşağıdaki siteden yararlanabiliriz. Bu site yüklediğimiz resmi bütün gerekli boyutlarda bizim için üretip klasör dizinini oluşturacak. Daha sonra bu klasörü indirim ../main/res içerisinde doğrudan kopyalayabiliriz:

https://appicon.co/

Biz yukarıdaki ikonu seçtik ve bahsettiğimiz web sitesinden iPhone, iPad ve Android için oluşturduk. Generate dediğimizde AppIcons.zip isminde bir zip dosyası indirecek. Bu zipi açalım.

android isimli klasör içerisinde android cihazlar için üretilen ikon klasörlerini göreceğiz.

Bu klasörleri doğrudan kopyalayıp yukarıda bahsettiğimiz /res klasöründekilerle değiştirebiliriz. Böylelikle android cihazlarda bundan sonra uygulama ikonunu değiştirmiş olacağız. 

2 – iOS

Yukarıda indirdiğimiz zip dosyasındaki diğer klasörde ise ios cihazlar için kullanacağımız ikonlar mevcut. 

Bu klasörü doğrudan kopyalayıp aşağıdaki path e yapıştırarak eskisi ile değiştirebiliriz.

ios/Runner/Assets.xcassets

Bu adımlardan sonra android ve ios için uygulama ikonu değişimi yaptık artık programımızı çalıştırıp test edebiliriz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *