BİRLİKTE BAŞARMAK
Hiçbirimiz mükemmel değiliz. Şu dünyada elini uzattığı her şeyde başarıyı yakalamış her konuda yetenekli hiç kimse yok. Hepimiz bazı konuların ustası bazı konuların cahiliyiz. İnanır mısınız aslında bu müthiş bir şey. Birbirimizi tamamlayan kocaman bir yapbozun parçaları gibiyiz. İyi bir ekip çalışmasıyla kısa zamanda çok hızlı yol alabiliriz. Başarının mutluluğunu paylaşmanın da paha biçilemez bir duygu olduğu kanısındayım. Peki sağlam bir ekipte hangi özellikler olmalı?
Beyin Fırtınası
Takım arkadaşlarınızla birlikte yapacağınız beyin fırtınası sayesinde çok daha fazla fikir ortaya çıkar. Daha iyisini geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmek için ekip içinde sürekli fikir alışverişi sağlanmalıdır.
Birbirinizi Tamamlamalısınız
Herkes kendi yeteneğine göre olan kısmı en iyi şekilde gerçekleştirmelidir. Size zor görünen bir iş ekip arkadaşınız için çok basit ve keyifli olabilir.
Çalışırken Eğlenmelisiniz
Stressiz bir iş hayatı için ihtiyacımız olan şey biraz da eğlenmek. Takım arkadaşlarıyla çalışmanın çok daha keyifli ve verimli olduğunu düşünenlerdenim. Fikir ve tecrübelerini dinlemekten keyif aldığınız insanlarla çalışmak stres ve kaygınızı büyük oranda azaltıyor. Yazarken fark ettim de gerçekten birbirinizi tamamladığınız kişilerle çalışıyorsanız bu, size verilmiş en güzel nimetlerden biri.
Dengeyi Yakalamalısınız
Tabii ki bazı zamanlar olumsuz durumlar ve fikir çatışmaları olabilir. Aslında yaşadığımız can sıkıcı durumlar bizim daha ön yargısız ve açık görüşlü olmamız için bir fırsat. Olayı kişiselleştirmeden sadece duruma odaklanmalıyız. Mesela MFÖ grubunun solistleri Mazhar ve Fuat bir röportajda uzun bir süre küs kaldıklarından fakat hayranlarının bunu hiç anlamadığından bahseder. Bu örnekte olduğu gibi bazen işler ters gitse bile dengeyi korumalı ve takım içi gerginlikleri işinize yansıtmamalısınız.
Güven Ortamı
Takım içinde sarsılmaması gereken bir diğer nokta güven ortamı. Herkesin sahip olduğu potansiyel ancak kendini rahat ve güvende hissettiği alanda ortaya çıkar. Bu hep böyle olmadı mı? Eğer sınıfta birinin seninle alay edeceğini biliyorsan derse daha az katılırsın. En saçma fikri bile ifade edip tartışabileceğin bir ortamda olduğunu hissetmek tüm ekipte zihnin daha özgür ve daha aktif olmasını sağlar. Bu bizi daha cesaretli kılar ve risk alabilmeyi beraberinde getirir.
Sonuç olarak bir ekibin içinde bulunmak kişisel becerilerimizi fark etmeden geliştirmemizi sağlıyor. Empati kurabilmek, açık görüşlü olmak, dengeyi korumak, risk almak ve daha saymadığım nice önemli kriter sadece bir ekiple ritim yakalayabildiğimizde kazanabileceğimiz yetkinlikler.
Takım çalışmasını iş hayatı üzerinden anlatmaya çalıştım. Ama ben hayatta en iyi ekip performansını ailemizde göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü insanın ilk ve en değerli takım arkadaşları ailesidir. En önemli kalemizde ne kadar iyi bir ekipsek sadece iş dünyasında değil hayatın her alanında bir o kadar başarılı ve mutlu oluyoruz. Size bahsettiğim ekip özellikleri en başta ailemizde sağlamamız gereken düsturlar olmalı. Kaldı ki iş yerinde ortak hedefler için takım çalışması vardır. Samimiyet ve güven tabii ki olmalıdır fakat bunu en saf haliyle hissedebileceğiniz tek yer ailenizde kurduğunuz muhabbettir.