Bu yazımızda Microsoft Sql Server Managment Studio’dan mevcut veritabanımızın yedeğiniz almayı öğreneceğiz. Bu işlem oldukça basit.

Server bağlantısı yapıldıktan sonra çıktısını almak istediğimiz veritabanını sağ tıklayıp Tasks > Generate Scripts.. adımları izlenir.

Açılan ekranda gelen ilk adımı next diyip devam ettikten sonra gelen ikinci sayfada isterseniz tüm şema ve tabloları çıktıya dahil edebilirsiniz isterseniz de tablo ya da şema bazında ya da sadece prosedür basında istediğiniz kayıtları seçerek çıktı alabilirsiniz. Bunun için “Select specific database objects” seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır.

Hangi tabloları aktaracağımız seçtikten sonra kaydet durumlarını isteğinize göre uyarlayabileceğiniz seçeneklerin bulunduğu ekrana geldi sıra. Bu ekranda isterseniz “.sql” uzantısıyla çıktı alabilirsiniz isterseniz de yeni bir pencerede query ya da panoya kaydedebilirsiniz. Kayıt şeklini seçtikten sonra biraz daha işlemi özelleştirmek isterseniz Advanced butonuna basmalısınız.

Bu ekranda General sekmesi altında bulunan types of data to script seçeneğinde bulunan ifadelerden “Sadece kayıt“, “Şema ve kayıt” ya da “Sadece Şema” seçeneklerinden biriniz seçebilirsiniz. Eğer veritabanınızı içerisinde oluşturulan kayıtlar dahil olmasın sadece tablo yapısı yeterli derseniz “Schema only” seçeneğiniz seçmelisiniz. Kayıtlar da olsun tablolar da derseniz de “Schema and data” seçeneği işinizi görecektir.

Sonraki adımlarlı next diyerek devam ettirebilirsiniz. En son adımda yaptığınız seçenekler doğrultusunda veritabanınızı publish ederek çıktınızı hazırlayacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *