SAVUNMA SANAYİMİZİN HELİKOPTER PROJELERİ

Türk havacılık tarihi çok eskilere dayanmasına rağmen birçok farklı sebepten dolayı gelişmesi pek mümkün olmamıştır. Fakat son yıllarda savunma bakanlığımız, savunma sanayi şirketlerimiz ve devletimiz tarafından yapılan atılımlar sayesinde birçok başarılı projeye imza atılmış ve atılmaktadır. Türk silahlı kuvvetleri bölgemizin en kuvvetli, düzenli ordusu olmasının yanı sıra, yüksek nitelikte stratejilere ve elemanlara sahiptir. TSK’nın bu özelliklerini koruması ve daha da ileri taşıyabilmesi için bilinmelidir ki; yerli, milli ve özgün ürünlere tam destek verilmeli, aynı zamanda da büyük bir özveri ile çalışılmalıdır. Türkiye’nin başarılı bir şekilde devam eden projeleri arasından bu yazıdaki konumuz olan helikopterleri kaleme alacağız ve yüzeysel olarak inceleyeceğiz. Ayrı ayrı projelerin detaylı teknik incelemelerini aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Kısaca helikopterler havacılık dünyasının en stratejik araçlarındandır ve çok farklı alanlarda kullanılabilmektedirler. Örnek olarak; silahlı kuvvetler, güvenlik güçleri, orman bakanlığı, sağlık bakanlığı, sivil taşımacılık, arama ve kurtarma gibi pek çok alanda sıklıkla görev yaparlar. Helikopterler hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için “Helikopter Nedir ve Nasıl Çalışır” isimli yazımıza buraya tıklayarak bir göz atabilirsiniz. Şimdi aşağıda sıra ile yerli ve milli helikopter projelerimize bakalım:

  1. T129 – ATAK

Atak helikopteri 2007 yılında Türk Havacılık ve Uzay Sanayi(TUSAŞ), ASELSAN ve İtalyan AgustaWestland firmasının ortaklığı ile başlamış bir projedir. T129, AgustaWestland’ın Mangusta A129 atak helikopterinin dış aksamında Türk ordusunun ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli değişikliklere gidilmiş ve yerli-milli sistemler ile donatılmış halidir. Atak helikopterinin teknik incelemesini detaylı bir şekilde yaptığımız yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Proje hakkındaki resmi bilgilere ise TUSAŞ’ın web sitesinden buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

Resim 1: Mangusta A129

Resim 2: Atak T129
  1. T625 – GÖKBEY

T625 – GÖKBEY helikopteri 2010 yılında kararlaştırılmış olup 2013 yılında proje resmi olarak Özgün Helikopter adı altında başlamıştır. Gökbey bir genel maksat helikopteridir ve ambulans, taşımacılık, kargo, arama kurtarma, askeriye başta olmak üzere bir çok alanda kullanılması planlanmaktadır. Türk Havacılık Sanayisinin gözbebeği olarak nitelendirilen Gökbey, 6 Eylül 2018 de ilk uçuşunu gerçekleştirmiş ve 2021 yılında seri üretime geçmesi planlanmaktadır. Projenin ana yüklenicisi TUSAŞ’tır ve Aselsan ile ortak olarak çalışmalar başarı ile devam etmektedir. Gökbey hakkındaki detaylı ve teknik inceleme yaptığımız yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Proje hakkındaki resmi bilgilere ise TUSAŞ’ın web sitesinden buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

Resim 3 – T625 Gökbey
  1. ATAK 2 – Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri

Atak-2 projesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin T129 Atak helikopterinden sonra daha ağır sınıf olan bir atak helikopteri ihtiyacından doğmuştur. Hali hazırda Kara Kuvvetleri ve Jandarma tarafından kullanılan T129 Atak helikopteri ile kıyaslandığında faydalı yük taşıma kapasitesi, silah sistemleri ve aviyonik özellikleri bakımından daha üstün olması planlanmaktadır. Bu projenin sözleşmesi 22 Şubat 2019’da imzalanmış olup geliştirme süreci halen devam etmektedir. Proje başarılı bir şekilde tamamlandığında dünyada bu sınıfta bir atak helikopteri üreten bir kaç ülkeden birisi haline gelmiş olacağız. Teknik ve kapsamlı bilgi için, Atak 2 projesini incelediğimiz yazımıza buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

Resim 4 – Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri(ATAK 2)
  1. T70 Sikorsky Genel Maksat Helikopteri

T70 Helikopteri projesi, ABD’li Sikorsky firmasının TSK tarafından da uzun yıllarca kullanılmış S70 Seahawk helikopterinin, 10 yıl süre ile TUSAŞ tarafından 109 adet üretilme lisansı altında başlamıştır. Bu proje kapsamında bir çok sistem Türk firmaları tarafından özgün olarak üretilecek ve modernize edilecektir. TUSAŞ ana yükleniciliği altında bu projede, ASELSAN, TEI, Alp Havacılık büyük göreve sahip olacaktır. Helikopter bir genel maksat helikopteridir. Gökbey’den farklı olarak taşıma kapasitesi çok daha fazladır ve büyük bir helikopterdir. Teknik ve kapsamlı bilgi için, T70 projesini incelediğimiz yazımıza buraya tıklayarak erişebilirsiniz. Proje hakkındaki resmi bilgilere ise TUSAŞ’ın web sitesinden buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

Resim 5 – T70 Genel Maksat Helikopteri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *